Kattehold

Oppdatert 25.05.2023

Katten – forfulgt og beundret

Forfulgt og beundret – katter som lever blant mennesker har både status som verdiløst «skadedyr» og respektert familiemedlem.

 

Katten Pan
Foto: Øivind Pedersen

Mens mange katter har sin frihet og kan nyte menneskenes vennskap som en berikelse av deres katteliv, finnes minst like mange katter som betraktes som verdiløse og som blir sveket på det groveste av de mennesker som «eier» dem: Katten som blir satt på gaten når «eieren» er lei, katten som blir avlivet fordi menneskene ikke ofrer den en tanke inntil dagen før de skal flytte til ny leilighet med dyreforbud, katten som blir skutt fordi den freser til den nye hundevalpen, kattungene som druknes eller knekkes nakken på år etter år fordi man jo ikke skal «bruke penger» på en katt og hindre fødslene ved sterilisering – kort sagt katter som dør for menneskers hånd fordi de ikke anses verd å ta hensyn til.

I tillegg til et stort antall hjemløse katter, forvillede katter og katter som drepes hos veterinær, produserer også katteholdet rasekattene. De som lever i bur for å avle opp skreddersydde spesialeksemplarer, med pels og form som tilfredsstiller menneskers forfengelighet, de som har konstante helseplager på grunn av sitt raseriktige utseende, de som ikke får leve et katteliv, men behandles som pynte- og utstillingsobjekter.

Mange av kattens beundrere sier at «ingen kan eie en katt». Men beundring og frihet er ikke nok for dyr som mennesker tar inn i sitt samfunn og bestemmer skjebnen til, selv om de forventes å klare seg selv. Det bør bli like selvfølgelig at «ingen skal svike en katt».