Oppdatert 25.05.2023
Ønsker DU å bidra til å gjøre Norge til et mer kattevennlig land? Det er mye du som privatperson kan gjøre - faktisk er mennesker som deg de hjemløse kattenes aller beste hjelpere.
Her er flere konkrete tips til hvordan du kan utgjøre en forskjell:
- Støtt NOAHs arbeid ved å bli medlem! NOAH er avhengig av støtte fra medlemmer for å kunne presse frem politiske endringer for dyrene og for å redde dyr. Ditt bidrag er verdifullt – støtt NOAH ved å bli medlem her. Inviter i tillegg venner, familie og kjente til å bli medlemmer. Du kan også gi en donasjon til arbeidet vårt for de hjemløse kattene til NOAHs kontonummer 7878.05.14336 eller via PayPal.
- #Adoptdontshop Har du mulighet til å gi en katt et hjem, er det beste du kan gjøre å adoptere fra en redningsorganisasjon, IKKE få katt fra privat avl. Adopter gjerne en voksen katt, en katt med spesielle behov - og, om du kan, to katter som er venner. Les mer om adopsjon her.
- Bli aktiv i NOAHs katteprosjekt! Det er mange oppgaver for frivillige når NOAH har praktiske aksjoner. Til aksjoner trengs bilkjøring, kattefelle-vakter, katte-stell, assistanse med registrering og annet i forbindelse med veterinæroppgavene - for å nevne noe. Dersom NOAH ikke har en praktisk aksjon for øyeblikket, vil arbeidet i kampanjen bestå av skrive og ringe til ulike aktører for å fremme kattenes rettigheter, fremme omsorgsprogram og hindre avlivingsaksjoner. Med andre ord finnes mange ulike oppgaver for frivillige - både i arbeidet for kattene og for andre dyr. Vil du bli frivillig, skriv til aktivistkoordinator@dyrsrettigheter.no
- Bli fosterhjem! Når NOAH har aksjoner har vi også behov for fosterhjem. Dersom vi ikke har aksjoner, vet vi alltid om andre hjelpeorganisasjoner som trenger fosterhjem. Om du ikke selv kan ha katt permanent, er det en veldig stor hjelp hvis du kan være fosterhjem for hjemløse katter før de får permanent hjem. Da kan du også være med på å sosialisere sky katter og gjøre overgangen til nytt hjem mykere for dem.
- Delta i et omsorgsprogram! De utelevende kattene er helt avhengige av at frivillige stiller opp for å sikre dem mat og tilsyn over tid. I mange land er det nå vanlig at flere frivillige går sammen om å mate og passe på utelevende katter. Er kattene kastrert og veterinærsjekket, og også har tilgang til ly, så har dere et fullgodt omsorgsprogram gående! Dere hjelper kattene samtidig som dere sprer positive holdninger og tar hjelpeplikten på alvor! Et omsorgsprogram kan bestå av alt fra et par katter i hagen til en større familie av katter som flere er med å hjelpe. Les mer om hvordan starte omsorgsprogram.
- Hjelp oss med å spre informasjon! Det er viktig at flere får vite om NOAHs nettsider og får informasjon om hva omsorgsprogram er, om katters juridiske rettigheter og om hvordan de kan bidra. Husk også å prate med venner og bekjente om hvor viktig det er med kastrering og ID-merking, og at man må adoptere fremfor å bidra til avl. Under fanen «Fakta» på denne nettsiden finner du mye nyttig informasjon for å hjelpe katter.
- Vær aktiv for dyrene i sosiale medier – følg med på NOAHs arbeid via sosiale medier, og hjelp oss å spre budskapet ved å like, kommentere og dele poster. Følg NOAHs hovedside på facebook, og del poster om katter som trenger hjelp. Du finner oss også på Twitter, Instagram og Youtube.
- Hjelp oss å påvirke politikerne til å ta et standpunkt for katters rettigheter! Send gjerne en e-post til dine lokalpolitikere, og informer dem om omsorgsprogram og hvordan de kan bidra til kattevennlige byer. Ser du medieoppslag om planlagte avlivingsaksjoner, så reager ved å sende en mail til de ansvarlige og opplys om kattenes juridiske rettigheter, og om hvorfor omsorgsprogram er det mest effektive og etiske. Informer også NOAH om slike aksjoner på support@dyrsretigheter.no
- Skriv innlegg om katters rettigehter, hvorfor folk må stoppe å avle katter og heller bli fosterhjem og adoptere. Leserinnlegg skaper ofte debatter, og øker dermed den allmenne fokusen på dette temaet. Liste over norske aviser, og gode argumenter du kan bruke i teksten din finner du under fanen «Fakta» på denne nettsiden.