Adopsjonsinspirasjon

Oppdatert 25.05.2023

NOAH oppfordrer alle som ønsker seg katt om å adoptere et hjelpetrengende dyr fra en dyrevernorganisasjon - gjerne en voksen katt! Da er du med på å redde liv - istedenfor å bidra til problemet med overproduksjon ved å kjøpe eller ta imot kattunger fra privat avl. Stadig flere innser nå dette!

Ved å adoptere en voksen katt fra et hjelpeorganisasjon redder du et liv - og frigjør plass slik at organisasjonen kan hjelpe enda en hjemløs katt. Voksne katter som har opplevd å ikke ha et hjem, slår seg ofte fort til ro og blir svært hengivne familiemedlemmer når de forstår at de endelig har "kommet hjem".

"NOAH anbefaler også å ta imot en katt som virkelig trenger deg: Katter med spesielle behov - f.eks. litt sky katter, blinde katter eller eldre katter - trenger også hjem."

Dersom du ønsker å prøve om katten passer til familien, er det en god idé å være fosterhjem først slik at dere kan bli kjent. Det er også ofte behov for fosterhjem for hjemløse mødre med unger som er født ute. Ved å hjelpe en dyrevernorganisasjon med å fostre opp og sosialisere kattunger som er født ute, gjør man en viktig innsats for hjemløse dyr.

Har du ikke katt fra før, anbefaler NOAH også å ta imot to katter. I motsetning til hva man tidligere har trodd er katter også sosiale dyr. Mange katter liker selskap av sin egen art, og kan ha nære venner. Ved å adoptere et par katter som allerede er gode venner, redder du begge - og sikrer at deres livskvalitet blir bedre ved at de får beholde vennskapet og har selskap av hverandre.

"Ved å adoptere et par katter som allerede er gode venner, redder du begge - og sikrer at deres livskvalitet blir bedre."

NOAH anbefaler også å ta imot en katt som virkelig trenger deg: Katter med spesielle behov - f.eks. litt sky katter, blinde katter eller eldre katter - trenger også hjem. Det å få en sky katts tillitt, oppleve at din blinde katt leker akkurat like ivrig som en "normal" katt, eller innse at den gamle katten du valgte gir deg minst like mye vennskap og glede som en kattunge, gir en ekstra dimensjon i ditt vennskap med katten.

Ronja og Trulte er to katter omplassert sammen  av NOAH. Ronja hadde ikke hatt noe menneskekontakt og var svært sky. Begge er reddet fra avliving i en Mattilsyn-sak. Foto: NOAH.
Ronja og Trulte er to katter omplassert sammen av NOAH. Ronja hadde ikke hatt noe menneskekontakt og var svært sky. Begge er reddet fra avliving i en Mattilsyn-sak. Foto: NOAH.

Selv om NOAH ikke driver omplassering til vanlig, tar vi på oss spesielle redningsaksjoner for særlig vanskeligstilte katter. Akkurat nå har NOAH katter til omplassering fra en stor dyrevernsak hvor vi har reddet et stort antall katter fra avliving. Kan du gi en katt et hjem, send mail med ditt telefonnummer og info om deg selv til silje@dyrsrettigheter.no. NOAH omplasserer til alle typer hjem som forplikter seg til å sikre kattens liv og livskvalitet: Vi omplasserer til hjem både med og uten utemuligheter - fordi hver katt er individuell og har forskjellige behov. Noen katter må ha utemuligheter, mens andre har hatt det vondt ute eller har handikap - og setter trygghet øverst. Andre dyr og barn i familien  går i de fleste tilfeller bra - mange av våre katter som har levd som "ville" lever nå i familier med f.eks. hunder. Noen katter ønsker ikke i så stor grad menneskers selskap, og må omplasseres til "gårdskatter". Alle katter som NOAH finner nye hjem til blir først kastrert, øre- og chipmerket, vaksinert og parasittbehandlet (og noen behandles også for akutte tannproblemer el.l. før de omplasseres).

Katter som trenger hjem:

Charlie (5) og Lassen (8) er blant de som fortsatt trenger hjem. Foto: NOAH
Charlie (5) og Lassen (8) er blant de som fortsatt trenger hjem. Foto: NOAH

Inspirasjonshistorier

I de relaterte artiklene under kan du lese om vanskeligstilte katter som har fått gode hjem via NOAH. Alle er reddet fra trussel om avliving fra Mattilsynet eller er tatt inn som "forvillede" fra gaten.